Az internetnek sok "arca" van: többek között hatalmas játszótérként is tekinthetünk rá, ahol egyedül, párban, vagy akár egyszerre sok százan is belefeledkezhetünk a játék örömébe. Ahogyan maga a játék egy igen tágan értelmezhető fogalom, úgy természetesen az internet is a játéklehetőségek elképesztően széles, gyakorlatilag kimeríthetetlen spektrumát kínálja.

Az internet az elérhető rengeteg hasznos és praktikus tartalom mellett, a szélessávú kapcsolatnak köszönhetően a szórakozás, a játék örömét is átélhetjük a világhálón. És az élményt barátainkkal, ismerőseinkkel is megoszthatjuk, hiszen a világhálón keresztül akár együtt és egyszerre is elmerülhetünk kedvenc játékaink világában. Sőt nem utolsó előnye az online játékoknak, hogy olcsóbbak, mint ha elmennénk egy játékterembe és néhány óra alatt több ezer forintot eljátszanánk. Ráadásul azok számára, akiket esetleg taszít az ilyen helyeken a nagy zaj, a tolongás, az üres játékgépekre és szimulátorokra vadászás, még kényelmesebb is.


Szélessávon

Talán ezúttal szükségtelen is ecsetelnünk, milyen előnyökkel jár, ha szélessávú kapcsolattal rendelkezünk. Az online játékok nagy része eleve szélessávra készült, hiszen így sem a játék tervezőinek nem kell visszafogniuk magukat, és álmodhatnak nyugodtan nagyfelbontású grafikával kivitelezett, multimédiával telezsúfolt környezetet, sem a játékosoknak, akik zavartalanul, megszakítások nélkül tehetik próbára felkészültségüket, akár órákon keresztül is.

Ha munka után vagy közben szeretnénk egy kicsit lazítani, nem biztos, hogy akad a kezünk ügyében mondjuk egy rejtvényújság vagy egy kártyapartner, különösen nem a munkahelyünkön. Ezekre a szabad öt-tíz percekre találták ki az interneten azt a rengeteg alapvető ügyességi játékot, amelyeken nem kell sokat gondolkodni, viszont az egyszerű feladatok többszöri ismétlése révén remekül kikapcsol bennünket, amíg rá nem ununk - illetve szólít vissza a kötelesség.

De az is biztosan előfordult már sokunkkal, hogy kicsit untuk magunkat, és szívesen játszottunk volna valamit, de éppen nem volt kivel. Ám ha van szélessávú internetünk, akkor pillanatokon belül játszótársat is könnyen találunk. Csak jelentkezzünk be valamelyik online társasjáték vagy többszereplős játék oldalára, és máris egy pezsgő parti kellős közepén találjuk magunkat. Vagy egy esős hétvégi délutánon töltsük be a kedvenc programunkat, szóljunk a barátoknak, és mérjük össze tudásunkat a világhálón keresztül. Így egyikünk sem ázik meg, de mégis együtt játszhatunk.

 

Bővebben a játszás módjáról

Az online játékok működése tulajdonképpen magától értetődik. A játékokat lehet egyedül, párban, vagy egyszerre többen (ez az ún. multiplayer mód) űzni. A játékok billentyűzet, egér vagy joystick, illetve egyéb külső irányítóeszközök és kiegészítők (pl. head-set) segítségével játszhatók. Amit fontos szem előtt tartanunk, hogy az online játékok általában nem HTML-alapúak, hanem Flash vagy Java technológiára épülnek. Így ezek futtató környezetére szükségünk lesz a számítógépünkön. Ezeket telepíthetjük külön előre is, bár az első adandó alkalommal a számítógépünk úgyis jelezni fogja, ha valamely komponensek hiányoznak, így ezeket ezután is letölthetjük, telepíthetjük.

Emellett hagyományos számítógépes játékainkat is űzhetjük az interneten keresztül, amennyiben azokban van online multiplayer (többjátékos) üzemmód. Természetesen ezek futtatásához, illetve az interneten keresztüli online játszásukhoz is telepítenünk kell a megfelelő alkalmazást, vagyis magát az eredeti játékprogramot.

A legtöbb online módon játszható játékhoz általában kapcsolódik chatfórum is, ahol a többi játékossal beszélgethetünk.

 

Bővebben az internetes játékvilág választékáról

Az internetes játékokat alapvetően hat csoportba oszthatjuk: Akció; Ügyességi; Kaland + Stratégia; Szimulátor + Sport; Logikai, oktató, táblás; Egyéb. A játékok között megtalálhatók a hagyományos játékok online verziói (pasziánsz, sakk, majongg stb.), valamint a klasszikus videó- és számítógépes játékok internetes megfelelői (Tetris, űrhajós lövöldözős, karatés stb.), illetve a kifejezetten internetre készült játékok is.

A jatek.lap.hu oldalon összegyűjtve elérhetünk szinte mindent, ami az internetes játékvilággal kapcsolatos. 


Tilos, vagy nem tilos: Online szerencsejátékok.

Az Online szerencsejáték ugyan nem tilos, de Magyarországon a törvény szerint csak hatósági engedéllyel lehet Online szerencsejátékot üzemeltetni, amellyel jelenleg csak a Szerencsjáték Rt. Rendelkezik, azaz ha valaki például lottózni szeretne az internet segítségével ezt már könnyedén online módon legálisan is megteheti.
Ezzel szemben több olyan külföldi vállalkozás is kínál online szerencsejátékot magyar nyelven, amely a hatósági engedéllyel nem rendelkezik.

Ha valami "értelmesebbre" vágyunk, olyanra, ami nem a reflexizmainkat dolgoztatja meg elsősorban, hanem az agyunkat, keressünk a számunkra megfelelő nehézségi fokú online fejtörőt, rejtvényt, kvízt. A Kvízpart oldalon rengeteg ilyet találhatunk. Amennyiben ennél is összetettebb agymunkához van kedvünk, ez sem akadály, az interneten számos valóság-szimuláció is elérhető: alkudhatunk, nyerhetünk és veszíthetünk a virtuális tőzsdéken; menedzselhetünk sportcsapatokat; tervezhetünk várost, vidámparkot; vagy irányíthatunk teljes birodalmakat is.

És ha ez még mindig nem elég, mert leginkább egy konkrét új számítógépes játékot szeretnénk kipróbálni, amit nemrégiben szemeltünk ki a kedvenc PC magazinunkban, akkor megtehetjük bátran, hiszen a több száz megabájtos demók letöltése szélessávú kapcsolattal már nem tart napokig, csak néhány óráig. Indítsuk el a letöltéseket, és nem sokkal később már el is dönthetjük, hogy a demó alapján kedvünkre való-e a dolog, vagy inkább keresünk másik játékot.

 

Érdemes tudni!