Az e-üzleti szféra működésének alapja a pénzinformatika, vagyis a pénzintézeti műveletek és a számítástechnikai megoldások együttes alkalmazása. A pénzinformatika révén tulajdonképpen a vállalati és magánpénzügyek intézése áthelyeződik a virtuális térbe. Az alábbiakban a pénzinformatika ma elérhető legtipikusabb és felhasználói szempontból leghasznosabb szolgáltatási területeit tekintjük át.

Szélessávon

Az interneten keresztül, akár otthonról is végezhető banki tevékenységeket összefoglaló néven online bankingnek, home bankingnek vagy e-bankingnek nevezzük. Több vizsgálat szerint az online banking az elmúlt öt év legdinamikusabban fejlődő internetes tevékenysége.  E növekedést pedig javarészt a szélessávú hozzáférés térhódításának tulajdonítják, amely lehetővé teszi az online banki ügyintézéshez elengedhetetlen állandó, megszakítás nélküli internetkapcsolatot.

Lehetőségünk nyílik a számlaegyenleg lekérdezésére, a számlamozgások nyomon követésére, saját számlák közti átvezetésre, de adhatunk megbízást egyszeri és tartós átutalásra is, aminek köszönhetően ettől fogva a számláink befizetésével sem kell a postán bajlódnunk. Leköthetjük továbbá a pénzünket, a számlainformációkat kinyomtathatjuk, illetve mód van arra is, hogy megváltoztassuk a bankkártyánkhoz tartozó PIN kódot.

Az interneten keresztül várakozás és sorban állás nélkül kérhetünk le azonnal könyvelhető hiteles kivonatokat, és a telefonkártyánkat is feltölthetjük ugyanitt. Az online banking előnyeinek kihasználásához többnyire nem kell mást tenni, mint letölteni a kiválasztott bank honlapjáról a megfelelő szerzodéskötési nyomtatványt, és azzal még egyszer - talán hosszú időre utoljára - besétálni a bankba, majd megkötni a számlaszerződést.

 

Bővebben az online bankingról

Az online banking legfőbb előnye, hogy nem kell igazodni a bankok nyitvatartási idejéhez, hiszen a nap 24 órájában bármikor, bárhonnan elintézhetjük banki ügyeinket. Másrészt pedig az online számlavezetés és az interneten keresztül végzett tranzakciók díja alacsonyabb, mintha a bankban személyesen intéznénk ügyeinket.

Magyarországon ma már a bankok többsége, de a nagy bankok mindegyike kínál valamilyen online banking szolgáltatást. Sőt, már Magyarországon is létezik úgynevezett diszkont bank, azaz olyan elektronikus pénzintézet, amelynek nincsenek országszerte bankfiókjai, ennek ellenére mégis minden banki műveletet, megbízást el tudunk végezni az interneten, telefonon és faxon keresztül. Mindezt ráadásul jóval alacsonyabb áron, sőt néhol akár ingyenesen is.

Az igénybe vehető konkrét online banki szolgáltatásokról az egyes bankok honlapjain szerezhetünk információkat. Ehhez jó kiindulópont a bank.lap.hu gyűjtőoldal, ahol számos további hasznos linket is találunk online banking témában.

Bővebben a biztonságos online bankingról

Az interneten keresztül a bankba küldött, illetve onnan érkező adatokat a bank online rendszere kódolja, illetve dekódolja az ügyfél és a bank számítógépe között. A belépési azonosítót a bank rendszere véletlenszerűen generálja. A belépési jelszót pedig bármikor megváltoztathatjuk. A bankok a Nemzetközi Adattitkosítási Szabvány előírásainak megfelelően háromlépcsős titkosítási kulcsolással látják el az online bankfiók belépési oldalát, így sem az e-PIN kód nem kerül a világhálóra, sem más adatok nem válnak hozzáférhetővé illetéktelenek számára. Ezt a titkosított csatornát dupla védelmi rendszerként tűzfallal is ellátják.

Szintén a bankok biztonsági intézkedései közé tartozik, hogy amennyiben már beléptünk az online bankba, de egy bizonyos ideje nincs semmiféle aktivitás a számítógépen, akkor a bank automatikusan megszakítja a kapcsolatot, hogy megvédje az ügyfelet az esetleges engedély nélküli felhasználástól.

Az ügyfélnek továbbá lehetősége van arra, hogy minden egyes belépésről biztonsági sms üzenetet kérjen.

 

Bővebben az elektronikus számlázásról

Magyarországon 2004 májusban született meg a törvényi feltétele annak, hogy a cégek az interneten keresztül is eljuttathassák számláikat az ügyfeleikhez, amelynek révén hatékonyabbá válik a munkavégzés és gazdaságosabbá az adattárolás. Az elektronikus számlázás ugyanis nemcsak az egyes folyamatokat gyorsítja fel, hanem lehetővé teszi a piaci szereplők számára, hogy az ügyvitel során keletkezett papír alapú dokumentumokat ne kelljen óriási összegekért raktárhelyiségekben tárolni.

A lehetőség tehát adott, bár Magyarországon ezt a megoldást egyelőre még viszonylag kevés vállalat alkalmazza. Ezért érdemes utánajárni, hogy mely cégeknél választhatjuk az elektronikus számlázást. A vállalatok egy része ugyanis azzal kívánja ügyfeleit az elektronikus befizetési mód használatára csábítani, hogy a megtakarított nyomtatási és postázási költségekből az ügyfeleknek is kedvezményeket biztosít. Ráadásul az elektronikus számlázással nem csupán pénzt, de időt is megtakaríthatunk, hiszen nem kell sorban állnunk a postán.

Az elektronikus számlakezelés témakörében bővebb kitekintést kapunk a dokumentumkezeles.lap.hu oldalon, illetve a Netlock tanúsítványkiadó központ honlapján, ahol a különböző internetbiztonsági rendszerekről is tájékozódhatunk.

 

Érdemes tudni!