Az internetezés nemcsak szövegek olvasására és állóképek nézegetésére korlátozódik, hanem bizony hangja is van. A szélessávú kapcsolat révén zavartalanul rádiózhatunk akár egész nap, vagy belehallgathatunk kedvenc zenészeink legújabb lemezeibe.

A hangos (vagy más néven audio) tartalom az interneten fájlok formájában tárolódik. Ha tehát meg szeretnénk hallgatni egy érdekesnek tűnő hangfájlt, alapesetben előbb le kell töltenünk, azaz el kell mentenünk a saját számítógépünkre, hogy visszajátszhassuk. Ez a megoldás azonban kissé körülményes, hiszen felmerül a kérdés: miért ne hallgathatnánk bele a fájlba, még mielőtt letöltenénk, hogy megtudjuk, egyáltalán érdemes-e helyet pazarolni rá a számítógépünkön? A kérdésre a választ a streaming technológia jelenti. (streaming = áramlás) Ennek segítségével ugyanis az audio- és videótartalmak már azt megelőzően hallhatóvá válnak, hogy az adott hang- vagy videófájl teljes egészében letöltődött volna. A streaming lényege, hogy amint ráklikkeltünk a kiválasztott tartalomra, annak letöltődésével egy időben már el is kezdődik a lejátszás. Ily módon a fájlt csak akkor kell elmentenünk, ha a hallottak alapján úgy döntünk, megtartjuk magunknak. Ha viszont az interneten éppen lejátszott (streamelt) hanganyag nem nyeri el a tetszésünket, egyszerűen nyomjuk meg a Stop gombot, mint a CD-játszón, és válasszunk ki egy másik zenefájlt. Egyes hangos tartalmak, szolgáltatások kizárólag streaming formában vehetők igénybe (azaz nem lehet letölteni őket); tipikusan ilyenek a folyamatosan műsort sugárzó online rádiók.


Szélessávon

A streaming technológia által lehetővé tett internetes hanglejátszás önmagában is jó dolog, de még jobb akkor, ha a meghallgatni kívánt audiotartalom zavartalanul "áramlik", és a minősége sem hagy kívánnivalót maga után. Az igazán élvezhető minőségű (128 kbit/s vagy annál magasabb bit-rátájú, zavartalan audioélvezetet a szélessávú internetkapcsolat jelenti. Éppen nem ülünk autóban, vagy nincs a kezünk ügyében egy rádiókészülék? Ez ma már nem jelent gondot, mert az interneten keresztül az online rádiók óriási tömegéből válogathatunk. Sőt a hagyományos rádióadók többsége is élőben hallgatható a világhálón. Válasszuk ki kedvenc csatornáinkat, látogassunk el honlapjukra, és már indíthatjuk is az adást.

 

Bővebben a tömörítésről és a formátumokról

Ahhoz, hogy elérhető sávszélesség mellett a lehető legtöbben élvezhessék a multimédia tartalmakat az interneten, a fájlok minőségét az eredeti CD-minőségű hanghoz képest némileg le kell "rontani". Ezt az eredeti hangfájlok tömörítésével lehet elérni. Fülünk érzékelő képessége ugyanis korlátos, vagyis nem hallunk meg minden apró részletet egy zenében. A tömörítés során ezeket a ténylegesen meg nem hallott apróságokat hagyják el az eredeti hanganyagokból, ezáltal azok kisebb méretűek, és így megfelelő sávszélességen közvetíthetőek lesznek. És nem utolsó sorban a számítógépre letöltve is kisebb helyet foglalnak el. A legelterjedtebb tömörített hangformátum az mp3, ezt 1995 óta használják zenék hatékony interneten keresztüli továbbítására.


Bővebben a lejátszókról

Az audiotartalmak az interneten különböző formátumokban férhetők hozzá, amelyeket a kiterjesztéseik alapján azonosíthatunk. Ezek közül a legelterjedtebb az mp3 (.mp3 kiterjesztésű fájlok), a Windows Media (.wma kiterjesztésu fájlok), a RealAudio (.ram kiterjesztésű fájlok) és a Quicktime Audio (.mov kiterjesztésű fájlok). Az egyes szabványok fejlesztői természetesen a saját formátumukhoz biztosítanak lejátszókat, amelyek mind a számítógépen tárolt, mind a streaming technológiával elérhető audiofájlokat képesek lejátszani. Mivel az összes formátum közül gyakorlatilag az mp3-at tekintik standardnak, ezért mp3-lejátszóból elképesztően széles a választék. Ebből nyújt bőséges merítést az Origo Szoftverbázisa. Az mp3-at általában az összes, alapvetően más formátumra tervezett, lejátszó kezeli. Ezek a lejátszók a hagyományos CD-játszókhoz hasonló kezelőfelülettel rendelkeznek, és hasonlóan egyszeruen is muködnek: van rajtuk Play (Lejátszás), Stop (Leállítás), Pause (Szünet), illetve előre-hátra tekerést lehetővé tevő gomb, és még sorolhatnánk a funkciókat.

 

Bővebben az internetes audiotartalmak választékáról

Az interneten elsősorban zenét tudunk hallgatni - abból viszont töménytelen mennyiséget! Az egyik legnépszerűbb lehetőség, ha a fentebb már említett online rádiók közül választunk magunknak zenei ízlésünknek megfelelő csatornát. A kínálatban megtalálhatók a hagyományos rádiók élő internetes adásai csakúgy, mint a kizárólag interneten sugárzó adók. A legtöbb online hallgatható rádióadót a Shoutcast-on találhatjuk, de a Media Player és a RealPlayer legújabb változataiban is helyet kapott egy-egy kereső felület, ahol az online rádiók hatalmas mennyiségéből válogathatunk. Ha azonban még ez sem volna elég, akkor a radio.lap.hu portálon is rengeteg rádióadó internetes elérhetőségét lelhetjük föl összegyűjtve.

 

Az online rádiók egy különleges csoportját alkotják a szerkeszthető tartalmú adók, amelyeken a meglévő zenekészletből mi magunk állíthatjuk össze a playlistünket, azaz lejátszási listánkat.

 

Ha nem folyamatos zenére vágyunk, hanem csak úgy kedvünkre szeretnénk böngészni a zenék között, a számtalan legális, jogtiszta fájlokat kínáló mp3-portálon ezt is megtehetjük. Ilyenkor hagyatkozhatunk a saját ízlésünkre, vagy elolvashatjuk a szerkesztők ajánlásait. Az mp3 portálok között vannak ingyenesek, ahol túlnyomórészt a feltörekvő, lemezkiadókhoz még nem szerződött előadók népszerűsítik magukat (és talán épp itt bújnak meg a jövő sztárjai). Valamint találkozunk fizetős oldalakkal is, mint például az MP3.com, ahol a népszerű előadók dalai vagy akár teljes albumai várnak ránk, amelyeket belehallgatás után akár le is tölthetünk bizonyos összeg fejében. (Legtöbbször azonban ezek az oldalak is kínálnak ingyenes letöltéseket vagy streameket).

 

Ha még ennél is célirányosabban szeretnénk zenéhez jutni, akkor látogassunk el kedvenc magyar vagy külföldi előadóink honlapjára, vagy azok lemezkiadóinak weboldalaira, amelyeken szinte biztosan hozzájuthatunk valamilyen hangos ízelítőhöz - akár az előadók régebbi dalaiból, akár megjelenés előtt álló új lemezeikből. A hivatalos előadói honlapokon és lemezkiadó weboldalakon általában csak egy vagy néhány dal tölthető le szabadon, vagy még annyi sem, és csupán belehallgatni tudunk a dalokba (általában 30 másodperces részletek erejéig).

A szélessávú kapcsolatnak köszönhetően ezeket az előzeteseket szinte azonnal letölthetjük vagy meghallgathatjuk, és ha elnyerték tetszésünket, akár ott helyben vagy a legnagyobb internetes áruházak valamelyikén rendelhetünk is egy CD-t belőlük.

 

Ha mégsem szeretnénk pénzt költeni az interneten fellelhető audiotartalmakra, a "legal downloads" keresőkifejezéssel rengeteg, teljesen ingyenes, és biztosan jogtiszta zeneletöltési forrást hívhatunk elő. Az interneten megtalálható audiotartalmakkal, azok lejátszásával, lelőhelyeikkel kapcsolatosan bővebb információkat találhatunk még az mp3.lap.hu, a letoltes.lap.hu, illetve a zene.lap.hu oldalakon.

 

Érdemes tudni