Szeretnénk a felhasználók széles körének bevonásával, a lehetőségek korlátainak figyelembevételével felmérni, hogy milyen "minőségű" szolgáltatások érhetők el, és a későbbiek során e szempontok is rangsorolnák a szolgáltatókat. Jelen teszt időszak elsősorban felmérés jellegű, az alkalmazás fejlesztését, kipróbálását, mérési pontosságát hivatott felmérni.

A "Szélessáv Index" szoftveres mérésének alapja az Ookla, Speedtest flash alapú rendszere. A Speedtest rendszer széleskörű iparági elfogadottsága mellett törekszünk a saját- és a felhasználói tapasztalatok alapján egy pontos és valós adatokon nyugvó mérési módszertan kidolgozására.

Az alap sebességmérőt kiegészítettük egy szolgáltatás azonosítási rendszerrel, ami megkönnyíti az elvárt le- és feltöltési sebességek meghatározását, illetve a szolgáltató azonosításával lehetővé teszi azok megfelelősségének vizsgálatát.

Az alkalmazás első betöltésekor a mérő IP címe alapján azonosítjuk a szolgáltatót, ez csak kényelmi funkció, szabadon átírható, megtávoztatható, de az egységes áttekinthető adatfeldolgozás érdekében kérjük, hogy lehetőség szerint a legördülő listából legyen kiválasztva a szolgáltató.

Az általunk ismert (99%) szolgáltató esetén a szolgáltatás megnevezése mezőbe kattintva választható a fogyasztóknak publikált aktuális terméklista. Ha lehet, szintén innen kell terméket választani, de a már nem forgalmazott vagy egyedi megállapodásra alapuló, illetve bármely más okból az adatbázisban nem szereplő terméket is meg lehet nevezni.

Az ismert termékek esetén a várt sebességmezők automatikusan kitöltésre kerülnek, ezt csak különösen indokolt esetben tanácsos megváltoztatni, ha hibás értéket észlel, kérjük jelezze, hogy központilag javíthassunk a hibán.

A szolgáltató, a termék és az elvárt sebesség megadását követően indítható a mérés első lépcsője, a késleltetés (ping) mértékének meghatározása. Ezt követően néhány tíz másodpercben az alkalmazásban vizuálisan is jól követhető módon megmérjük a le- és a feltöltési sebességet.

A sebességmérést egy összesítő ablak megjelenése követi, ahol Mbit/s-ben megjelenítjük a várt- és a mért értékeket, illetve ezek százalékos arányát, továbbá a le-és a feltöltés összesített százalékos arányát, mely ideális esetben 100% vagy azt meghaladó érték :-).

Az eredményt jelző ablak "Befejezés" gombjával zárjuk a mérési folyamatot, tárolásra kerülnek az eredmények adatbázisunkban, amit a mérést végző böngészőben az oldal által adott "cookie" megtartásáig historikusan megtekinthet.

Kérjük, az elvárások teljesülésének megítélésekor vegye figyelembe, hogy a "várt" sebesség a szolgáltató által meghirdetett elérhető legmagasabb sebességet jelenti, amitől a vállalt minimum érték jelentősen eltérhet, ennek pontos mértékéről a szolgáltatási szerződésében talál adatokat.

A mérési eredmények pontosságát jelentősen befolyásolják a mérési környezet elemeinek műszaki paraméterei, azok beállításai. Jelentős kihatással van a mért értékekre az adott hálózatot használó eszközök, berendezések száma, működésük intenzitása (hálózati forgalmazása), a mérést végző számítógép műszaki paramétere (ajánlott: P4 vagy hasonló processzor min. 512 RAM) és leterheltségének mértéke.

Ha kérdése vagy észrevétele van, kérjük töltse ki a lenti űrlapot vagy/és tegye fel kérdését a gyakori kérdések oldalon (GYIK), illetve olvassa el az ott található kérdéseket, válaszokat, melyek segíthetnek az Ön problémája megoldásában is.